Blue Zones

 

Elke ochtend start ik met wat vitamines, suppleties en een sapje. Allemaal om gezond te blijven . Daarnaast beweeg ik meer dan genoeg. Maar wat is nou het geheim van gezonder ouder worden?  Er zijn natuurlijk veel stukken over geschreven maar ik werd geboeid door het fenomeen Blue zones. Ken je die?

Dit zijn 5 gebieden verspreid over de aarde waar mensen gezond heel oud worden. Interessant om eens nader te bekijken.

Er blijken 9 leefregels te zijn die met elkaar overeenkomen:

  1. Doe aan natuurlijke beweging. Stop je niet vol met vitamines, ga niet naar de sportschool of loop marathons.  Zoek de beweging in het dagelijks zaken als tuinieren, met de hand wassen , vegen en wandelen. Hier ga ik dus helemaal de mist in met mijn gesport en vitamines.
  2. Heb een doel waarvoor je iedere dag je bed wil komen. Het hebben van een doel verlengt je levensverwachting met zeven jaar , dus zoek doelen in je leven!
  3. Neem tijd voor rust. Ook in de blue zones is er stress. De bewoners van de blue zones bouwen momenten van rust in hun leven. Dit doen ze op verschillende manieren. Siësta, meditatie, tijd om aan voorouders te denken, maar vooral even een moment van rust op de dag is heel gezond.
  4. 80 procent regel. Eet tot je 80 procent gevuld bent en niet meer.  Een andere overeenkomst tussen de gebieden  is dat mensen laat in de middag eten en niks meer in de avond.
  5. Bonen/ moestuin . Mensen uit de blue zones eten voornamelijk plantaardig en met name veel boonsoorten.  Ze verbouwen meestal zelf hun groente en fruit in de moestuin. Ze eten hooguit vijf keer per maand vlees.
  6. Wijn. Mensen uit de blue zones drinken regelmatig, vaak dagelijks, alcohol.  Matige drinkers overleven niet- drinkers. Dit was voor mij verassend. Het gaat om 1 a 2 glazen wijn per dag tijdens de maaltijd of gezellig samenzijn. Dus zet het niet op een zuipen!
  7. Geloof. Het maakt niet uit welk geloof, maar waarschijnlijk gaat het meer om gemeenschapszin, ergens bij horen.
  8. Familie. In alle blue zones is er sprake van hechte families. Je blijft trouw aan je geliefde en zorgt goed voor je kinderen en familie.
  9. De juiste omgeving. Het blijkt dat mensen die leven in de blue zones elkaar gunstig bevorderen in gezond gedrag een gewoontes.                                                                                                                                               Boeiend om meer over te lezen en leren. En vooral als maatschappij om iets mee te doen. Hier nog een leuk filmpje van oudere dame die nog ieder dag geniet van het leven.

Prachtige video! Hij ontroerde me….

https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2187554-anneke-89-doet-nog-salto-s-van-de-hoge-duikplank-beweging-is-belangrijk.html

Een gedachte over “Blue Zones”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *