Chi -running

Na een hele lange knie-blessure en een Corona besmetting met daarbij horende vermoeidheid ben ik sinds twee weken weer begonnen met mijn hobby, hardlopen. Na een heel jaar niet rennen was dat weer even wennen.

Nadat ik zo lang niet hard gelopen heb weet ik da je het weer rustig opdoet bouwen want hardlopen is een blessure gevoelige sport weet kuit ervaring. Ik heb met verdiept in Chi-running en ben hiermee rustig begonnen. Iedere dag 1,4 km en het bevalt me uitstekend! Omdat ik zo enthousiast ben hier even een korte uitleg, m misschien kan je er wat mee?

Er wordt uitgegaan van drie basis- principes:

Als eerste is er de term die ook in Tai Chi wordt gebruikt, het principe van de “naald in watten”. Simpel gezegd is het idee dat je een stevige en rechte houding hebt tijdens het hardlopen. Daarbij is al het andere ontspannen. Je handen, armen, benen en voeten. 

Het tweede principe, is dat van de geleidelijke vooruitgang. Stapje voor stapje word je hardlooptechniek beter. Een pil voor een efficiënte hardlooptechniek is een utopie. Je lichaam past zich langzaam aan. Oefen je een bepaalde beweging zorgvuldig en enige tijd achter elkaar, dan komt deze langzaam maar zeker “in je systeem”.

Het laatste principe is de balans in beweging. Je lijf is één geheel. Je benen kunnen ontspannen bewegen als je bovenlichaam hier ontspannen in meegaat. Het één hangt altijd samen met het ander.

Chi vaardigheden:

 1. Aandacht
  Je geest kan maar met één ding tegelijk bezig zijn. Tijdens het hardlopen luister je naar je lichaam. Je richt je aandacht op de ChiRunning aandachtspunten.
 2. Bodysensing (voelen!)
  De belangrijkste vaardigheid, voelen! Zonder deze bekwaamheid zal je weinig vooruitgang boeken tijdens je weg naar een efficiëntere looptechniek.
 3. Ademen
  Ook bij ChiRunning vormt dit ook een belangrijk onderdeel.
 4. Ontspannen
  Alle drie de eerder genoemde vaardigheden zijn belangrijke instrumenten om goed te kunnen ontspannen. Ontspanning is de afwezigheid van onnodige inspanning.

En die techniek dan?

Bij ChiRunning wordt de techniek opgedeeld in zes werkgebieden

 • Houding

Een juiste houding, van je kruin tot je voeten vormt de basis van de techniek. Alleen met een juiste houding kun je op een ontspannen manier lopen. Stel dat je een stapel stenen keurig opstapelt, die stapel blijft keurig staan. Op het moment dat je een stapel scheef opbouwt, zal je deze permanent moeten tegenhouden om te voorkomen dat deze omvalt. Dit kost kracht en energie. Zo is het ook met je houding.

 • Helling

Door je lichaam licht voorwaarts te laten hellen, laat de zwaartekracht je naar voren vallen. Dit is het begin van een beweging die je kunt gebruiken om zonder kracht te gaan hardlopen.

 • Onderlichaam

Als je naar voren valt til je je voet van de grond om te voorkomen dat je daadwerkelijk op je snufferd valt. Hierbij gebruik je geen kracht. Je duwt niet met je spieren

 • Bekkenrotatie

Links, rechts, links, rechts. Tijdens het lopen zal je bekken vanzelf roteren zodat deze meewerkt met de kracht van de weg die op je afkomt tijdens het lopen.

 • Bovenlichaam

Je bovenlichaam leidt de weg, je armen bewegen ontspannen naast je lichaam.

 • Versnelling, pasfrequentie en paslengte

Bij ChiRunning wordt ook een pasfrequentie van 180 passen per minuut aangeraden. 

Dit stukje heb ik overgenomen van:
https://www.natuurlijkhardlopen.nl/blogs/blog/looptechniek-chirunning-deel-2/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *