Craniosacraal therapie

Craniosacraal therapie is – net als fysiotherapie, manuele therapie en osteopathie – gericht op het systeem van bewegen. De therapie is daarnaast een vrij nieuwe behandelingsvorm die in de jaren 80 uit de osteopathie is ontstaan en waarbij de therapeut op zoek gaat naar de oorzaak van een probleem. Lichaam en geest vormen hierbij een geheel (holistische benadering), terwijl voor een craniosacraal therapeut het hele systeem van bindweefsels het verbindende radarwerk van het lichaam is. Door haperingen (verhoogde spanningen in het bindweefsel) in dat systeem op te sporen en deze met zachte manuele technieken te behandelen, kunnen zowel fysieke als emotionele klachten verdwijnen.

Kleine achtergrond

Zoals de naam aangeeft, wordt bij de craniosacraal therapie het craniosacraal gebied van ons lichaam als uitgangspunt genomen. Dit strekt zich uit van het schedelgebied (het craniale deel) tot aan de botten van het bekken (het sacrale deel). Want juist in dit gedeelte van ons lichaam kan een bepaald ritme worden waargenomen. Onder invloed van een vloeistof die de hersenen en ruggenmerg omgeeft en die toe- en afneemt, ontstaat namelijk een beweging van het hersenvlies en als gevolg daarvan een minimale, nauwelijks voelbare beweging van de schedelbeenderen. Dit is tijdens een hersenoperatie door dr. John Upledger ontdekt, die daarmee de grondlegger van de craniosacraal therapie werd. Zoals ieder mens een ademhalings- en hartritme heeft, zo heeft iedereen eigenlijk ook een craniosacraal ritme, dat van levensbelang is. Een cranioscacraal therapeut kan dit subtiele ritme voelen en krijgt daarmee informatie over de werking van het systeem en de spanningen in het eraan gekoppelde bindweefselsysteem.

Zelfgenezend vermogen
Het craniosacraal systeem – de spil in de aansturing van ons lichaam – en het zelfgenezend vermogen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Iedereen heeft van nature zelfgenezend vermogen in zich, wat we dagelijks bewust en onbewust gebruiken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het herstel tijdens onze nachtrust en aan het genezen van wondjes. Daarnaast wordt alles wat we meemaken – zowel de fysieke kracht en pijn van bijvoorbeeld een botsing met een auto als de manier waarop we daar emotioneel op reageren door angstig te zijn of bijvoorbeeld heel verdrietig – opgeslagen in ons bindweefsel. Als deze gebeurtenissen te groot zijn of te vaak voorkomen, dan zorgen deze voor te veel spanning in het bindweefsel, waarbij het zelfgenezend vermogen tekort schiet en er een soort van verhardingen in het bindweefsel ontstaan. Deze blokkades leiden vervolgens tot lichamelijke klachten.

Dit betekent dan ook dat het zelfgenezend vermogen verzwakt kan worden door situaties als een ongeluk, een ziekte, een operatie, stress of verkeerde voeding. Een craniosacraal therapeut versterkt het zelfgenezend vermogen door beperkingen/spanningen in het bindweefselsysteem weg te halen en daarmee de oorzaken van de klachten te laten verdwijnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *