Met alleen lopen red je het niet..

Deze week is een lieve dame op haar verzoek begonnen met drie keer per week tijdens mijn lunchpauze te fietsen op onze hometrainer.

Helaas lukt het fietsen buiten, wat ze het liefste zou doen, niet meer in verband met evenwichtsproblemen. De dame in kwestie loopt nog lekker veel en had verwacht dat ze het fietsen ook wel even zou doen. Ik heb haar uitgedaagd en gezegd dat ze maximaal een half uur mocht fietsen. Na 10 minuten was het echt helemaal op, en moest ze echt tot rust komen. Ik was daar niet echt verbaasd over omdat ze al meer dan een jaar niet had gefietst.

Toen ze enigszins tot rust gekomen was heb ik haar uitgelegd wat het verschil is tussen wandelen en fietsen. Voor haar was dit een eyeopener die haar nog meer heeft laten inzien waarom ze toch echt beter ook kan fietsen.
In grote lijnen komt het hier op neer. Het lopen (wandelen) is een matige inspanning waarbij je ademhaling rustig blijft en je voldoende zuurstof in kan ademen. Dit wordt aerobe stofwisseling genoemd. Dit betekent dat het lichaam dus in staat is om voldoende zuurstof op te nemen om vet als brandstof te gebruiken. Bij lopen vind er dus vetverbranding plaats.

 

Bij fietsen merk je al snel dat je ademhaling verandert. Er is op dat moment niet voldoende zuurstof om vet te verbranden. Er komt een andere soort verbranding op gang. Dit wordt het anaerobe systeem genoemd. Het anaerobe systeem verbrandt eerst glucose (suikers) en als die opraken op eiwitten. Melkzuur is het restproduct wat overblijft, en deze kan ook de spierpijn veroorzaken.
Je hebt dus te maken met twee totaal verschillende verbrandingssystemen. Ik ben er van overtuigd dat het goed is om beide goed te trainen voor een optimale conditie.

Na drie keer fietsen deze week is de dame in kwestie van 10 minuten naar 16 minuten gegaan . Zo zie je de opbouw gaat vrij vlot! Ze zegt ook dat ze het minder inspannend vindt.

Ik heb even fietsen als voorbeeld genomen maar je kunt dit effect natuurlijk bij veel sporten zien, hardlopen, schaatsen, zwemmen en dergelijke.

Voor persoonlijk advies mail me gerust!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *