Negatieve overtuigingen

Waar ik me de laatste tijd heel erg mee bezig heb gehouden zijn negatieve overtuigingen. Ik merk dat ik er best heel veel last van heb gehad, maar dat ik ook geleerd heb dat je ook deze stemmetjes kan beïnvloeden.

Iedereen kent het wel, die stemmetjes: ” ik ben niet goed genoeg”, “dit kan ik niet”,” god straft mij”, ” ik ben lui”, “dit gaat mij nooit lukken’, en zo kan ik er nog wel 50 bedenken. Dit zijn zogenoemde negatieve overtuigingen (negatieve affirmaties), en deze zijn vaak al heel oud. Vaak leer je deze gedragspatronen al van je ouders, meesters/ juffen, ooms, tantes en zitten die heel diep in je brein.

Hoe kan je nou deze stemmetjes beïnvloeden. Nou eigenlijk heel simpel, met EMDR. Ik heb al veel mensen begeleid om invloed uit te kunnen oefen op deze stemmetjes. Het geeft echt een bijzonder gevoel van vrijheid hoor ik eigenlijk altijd terug.

Wat mezelf betreft een mooi voorbeeld. Vroeger zat ik altijd in een selectie-team met volleybal. Ik moest mezelf altijd bewijzen vond ik zelf, en natuurlijk werd ik ook zo getraind. Altijd op top-niveau presteren, en gericht op winnen.

Ik begon 10 jaar geleden weer met tennis en ongeveer 5 jaar geleden begon ik weer met competitie spelen. Ik moest en zou presteren en winnen waardoor ik iedere keer helemaal gespannen ging spelen en eigenlijk helemaal geen plezier meer had in mijn spel. Van tevoren had ik buikpijn en bedacht me hoe ik eronderuit zou kunnen komen. Ik had er eigenlijk helemaal geen zin meer in, en dacht erover om maar te stoppen.

Toen bedacht ik dat het misschien slim was om mezelf eens te deprogrammeren. Ik vroeg een bevriende EMDR-collega met me aan de slag te gaan. Al na 1 sessie stond ik weer met plezier op de baan, en ik heb nog nooit in mijn beleving zo genoten van een potje tennis. Als ik nu mag spelen geniet ik ervan, helaas zal het nog even duren in verband met Corona inmijn knie, maar ik ervaar weer plezier en vrijheid in mijn spel. Dit is wat EMDR mij heeft opgeleverd.

Liefs , hou het fijn, Nicole

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *