Relatie-therapie en EMDR


Relatietherapie/-coaching/ EMDR

Relatietherapie/-coaching begint vaak met het in kaart brengen van de problemen, en de gedachten/verwachtingen en gevoelens van beide kanten. Vaak is het verbeteren van de onderlinge communicatie de belangrijkste stap om tot een oplossing of een betere relatie te komen. Soms is een verbetering van de communicatie echter niet voldoende. Dit is onder andere het geval wanneer één persoon, of beide personen in de relatie iets heeft gemaakt en nog niet goed heeft kunnen verwerken.
Onverwerkte situaties
Soms maken mensen gebeurtenissen mee die erg heftig voor ze zijn, en die ze moeilijk kunnen verwerken. Onverwerkte gebeurtenissen kunnen dan leiden tot een trauma. Bij trauma’s denkt men vaak aan zeer ernstige zaken zoals getuige zijn van een moord, of een soldaat die in oorlogsgebied gruwelijke dingen heeft gezien. Maar ook kleinere, minder heftige gebeurtenissen kunnen tot een trauma leiden, doordat ze voor de betreffende persoon een sterke emotionele lading hebben. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan het vreemdgaan door de andere partner, wat men niet kan verwerken. Of aan verwijten die een partner in ruzies naar de ander maakt, die de ander zo gekwetst hebben dat het ‘uitpraten’ niet meer lukt. Soms hebben partners als kind traumatische gebeurtenissen meegemaakt waardoor zij negatieve gedachten hebben aangeleerd; bijvoorbeeld ‘het tonen van emotie is een teken van zwakte’. Ook heftigere trauma’s kunnen een relatie in de weg zitten; zoals een verleden van lichamelijk en seksueel geweld.
Verwerken van trauma’s door middel van EMDR
Er is een behandelmethode ontwikkeld die erg succesvol is gebleken in het behandelen van trauma’s. Deze behandelmethode heet EMDR, en zorgt ervoor dat de gebeurtenissen alsnog emotioneel verwerkt worden. Het is een op zichzelf staande behandelmethode, maar wordt ook vaak ingebouwd in andere behandelingen zoals relatietherapie. EMDR is een afkorting voor ‘Eye Movement Desensitization and Reprocessing’. ‘Eye movement’ kun je vertalen als ‘oogbewegingen’, ‘desensitization’ als ‘desensibilisatie’ wat zoiets als ‘minder gevoelig maken’ betekent, en ‘reprocessing’ als ‘opnieuw verwerken’. Wat je doet met EMDR is de traumatische gebeurtenis voor de geest halen terwijl je snelle oogbewegingen maakt. Hierdoor verwerk je deze gebeurtenissen en word je er minder gevoelig voor; het brengt dus minder spanning en nare emoties met zich mee.
Het vervolg van het traject
Soms kan het verwerken van trauma’s door middel van EMDR al voldoende zijn om de relatie te verbeteren. Het kan echter ook zo zijn dat er nog steeds emoties en problemen tussen beide partners in blijven staan. In zo’n geval kan de behandeling vervolgd worden met de ‘klassieke’ relatietherapie/-coaching die zich met name richt op onderlinge communicatie. Het kan zijn dat de verwerking van trauma’s de weg vrij heeft gemaakt om te praten over zaken waar vroeger niet over gepraat kon worden.

Een gedachte over “Relatie-therapie en EMDR”

  1. En toen leefden ze nog lang en gelukkig. In het echt is een relatie echter ook hard werken. Elk mens gaat door fases in zijn leven waar je nieuwe kanten van jezelf tegenkomt. Dit kan dit voor verbinding zorgen en ook voor wrijving en spanning in je relatie. Hoe kom je dan weer tot elkaar? In de therapie krijg je inzicht in de patronen van je relatie die voor spanning zorgen en gaan we kijken waar dit vandaan komt. Dit creeert inzicht en begrip voor jezelf en je partner, wat jullie weer nader tot elkaar kan brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *