Smart shoe shopping

Per jaar mag ik van mezelf 1 paar nieuwe dure hardloopschoenen kopen. Ik vertrouw op de deskundigheid van de zaak waar ik ze koop. Er zijn veel ontwikkelingen op gebied van schoenen, en ik heb me daar eens goed in verdiept. Dus hier wat tips op een rijtje voor de aankoop van nieuwe ” gewone”schoenen

.

Wat is nou verstandig ( smart ) shoe shopping? Even ten overvloede dit geldt voor jong en oud, en nu alvast een klein tipje van de sluier; de jongeren doen het een stuk beter dan de oudere generatie.

  1.  goede demping; deze werken als een soort schokdempers waardoor de  spieren en gewrichten minder schokken op hoeven te vangen. Er is veel onderzoek gedaan en goede demping geeft veel minder kans op pijnlijke voeten, zwelling en zelfs botbreuken. Wat ik zelf echt super schoenen vind in het kader van demping zijn Sketchers, alhoewel die op de andere komende punten wat minder scoren. 
  2. Hakverhoging; omdat onze enkels door onze leefstijl niet zo soepel zijn . Hierdoor kunnen onze enkels wat minder afwikkelen, en komt er veel trek op de achillespees. Dus een kleine hakverhoging ( in- of onder de schoen ) zorgt voor verminderde belasting van ons enkelgewricht. Let op ik bedoel hiermee de niet stiletto-hakken
  3. Voldoende beweegruimte in de schoen; vaak kopen mensen te kleine schoenen waardoor je te weinig kan bewegen en er sprake is van verminderde circulatie.  Door ruimere schoenen te kopen kun je veel klachten verminderen. Je kunt dit goed testen door een topje van je duim over te hebben bij je grote teen als je staat.
  4. pronatie-zool: liever niet. Er is geen enkel bewijs dat dit enig positief effect heeft. Verder blokkeert dit enkelbeweging waardoor er juist knie – en heupklachten ontstaan.
  5. 700 km; voor hardlopers is het advies om schoenen na ongeveer 700 km te vervangen. Bij gewone schoenen is dit ongeveer 350 km
  6. afwisseling;  wat mij is opgevallen na een zeer vervelende hielspoor is dat afwisselen van schoenen ook goed werkt.

Zoals eerder gezegd , de jeugd doet het beter! Mijn dochter was ook erg in haar nopjes met dit artikel. Al met al de beste schoenen naar aanleiding van mijn advies zijn; Nike air MAX, let op ze zijn niet gratis….maar zeker geschikt voor jong en oud.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *