Zelfbeeld

Vrijdag heb ik weer een mooie opleiding gevolgd, zelfbeeld. Wat is dat nou je zelfbeeld, en vooral wanneer kan je er last van hebben?

Iedereen heeft wel een bepaald idee over zichzelf. Over het algemeen zijn wij niet zo heel positief over ons zelf. Dit heeft te maken met een oeroud instinct, zogaamd het overlevingsinstinct. Dit betekend dat je altijd op je hoede moet zijn voor gevaar.

Als klein kind (zelfs de laatste maanden in de baarmoeder) leer je hoe je je overlevingsinstincten in mag zetten om aandacht , liefde en voeding te krijgen. Simpelweg ga je anders gewoon dood. Nou heb je dus allerlei overlevingstechnieken die je daarvoor kan gebruiken, huilen, schreeuwen, lachen etc. Dus al heel vroeg leer je onbewust wat voor jou belangrijke overlevingstechnieken zijn.

Later, als je eenmaal volwassen bent, heb je deze ” vaak onbewuste” overlevingsstrategieen niet meer nodig, je hebt er eerder last van. Je gebruikt ze dan om jezelf onterecht te beschermen tegen irreëel gevaar.

Je kent ze vast allemaal wel, dat kan ik niet, ik ben niet goed genoeg, ik ben dom, ik ben te zwaar etc. Dit zorgt ervoor dat je dingen gaat vermijden.

Het zijn er een hele hoop , en ja ik ken ze zelf maar al te goed. Nou is het zo dat deze ideeën niet echt helpen , maar dat ze je eerder in de weg staan. Met behulp van een goed onderzoek en vragenlijst kunnen wel op zoek gaan naar wat jou overlevingsstrategieen zijn, en in hoeverre je ze nog nodig hebt of er juist last van hebt. Met behulp van EMDR kan je deze negatieve gedachten neutraliseren waardoor er echt minder last van hebt! Gelukkig heb ik dit zelf mogen ervaren , en nee , ze zijn echt nog niet allemaal weg, maar ik heb er een stuk minder last van! Iets voor jou om mee aan de slag te gaan, je bent van harte welkom!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *